Voeding voor de baby

Borstvoeding, hoe werkt dat?

Borstvoeding is de meest gezonde en natuurlijke voeding die je je baby kan geven. Het geven van borstvoeding heeft tal van voordelen wat betreft de gezondheid van je baby en van jou. Ook is het erg praktisch: je hebt het altijd bij je en het is op de juiste temperatuur. Daarbij is het helemaal gratis! Toch kan het zijn dat je, al dan niet noodgedwongen, kunstvoeding wilt geven. Weet dat flesvoeding absoluut een goed en veilig alternatief is voor borstvoeding.

Borstvoeding, hoe werkt dat?

In je borst zitten 15 tot 20 melkkanaaltjes, die uitmonden in je tepel. Rondom die kanaaltjes liggen de melkklieren in trosjes, achter in de borst. Om die melkkliertjes bevinden zich spiercellen die onder het hormoon oxytocine de melk naar voren stuwen. De moedermelk wordt aangemaakt vanuit je bloed. Dit proces wordt al tijdens je zwangerschap aangestuurd door het hormoon prolactine. Deze twee hormonen, oxytocine en prolactine, gaan samenwerken zodra je baby aan je borst begint te drinken.

De melkkanaaltjes zijn aan de uiteinden wat breder en vormen daar voorraadholtes. Hierin wordt de melk verzameld. Je baby weet je tepel feilloos te vinden door de kliertjes op je tepelhof (klieren van Montgomery). Deze kliertjes geven een geurtje af, die je baby direct herkent. Daarnaast stimuleren deze klieren de aanmaak van de melk.

De eerste melk die je baby binnenkrijgt, wordt colostrum genoemd. Deze melk bevat extra veel afweerstoffen en eiwitten. Ook heeft het een laxerende werking, zodat de eerste ontlasting (meconium) op gang komt.

Je hebt voor- en achtermelk in je borst zitten. Je baby kan altijd drinken van de voormelk. Dit is een wat waterigere melk die de eerste grote dorst van je baby lest. Als de toeschietreflex goed op gang is, komt de meer vette achtermelk naar voren. Deze melk is een stuk voedzamer en bevat veel vitamines en mineralen. Om goed te kunnen groeien heeft je baby beide soorten melk nodig. Al naar gelang de groei van je baby verandert de samenstelling van de moedermelk met de ontwikkeling mee.

Borstvoeding heeft geen vaste smaak. Afhankelijk van wat jij hebt gegeten en gedronken, zal de melk anders smaken voor je baby. Dit is helemaal niet erg. Je moet alleen met sommige voedingsmiddelen een beetje uitkijken. Heel pittig eten veroorzaakt bij sommige baby’s bijvoorbeeld buikkrampjes. Ook alcohol kan maar in zeer beperkte mate worden gedronken. Het prettige is wel, dat je baby door middel van de borstvoeding al kennis heeft gemaakt met verschillende smaken. Dit in tegenstelling tot flesvoeding, waarbij de smaak natuurlijk voorspelbaar is.

Waar kun je tegenaan lopen?

We zullen eerlijk zijn; er zijn ook minder prettige kanten aan het geven van borstvoeding. Tepelkloven, borstontstekingen of spruw kunnen soms roet in het eten van de gelukkige borstvoedende moeder gooien. Voeden wordt hierdoor pijnlijk en dit kan stress geven. Gelukkig zijn dit vrij onschuldige klachten, die goed te behandelen zijn.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding? En wat zijn die dan van kunstvoeding?

Voordelen van borstvoeding

  • Je baby heeft minder kans op wiegendood.
  • Je baby krijgt altijd de juiste voeding binnen.
  • Je baby heeft minder kans op allergieën.
  • Je baby heeft een betere kaakontwikkeling.
  • Borstvoeding is goed voor de hersenontwikkeling
  • Het lichamelijke contact tijdens de borstontsteking is goed voor de binding tussen moeder en kind en geeft je kind een gevoel van geborgenheid.
  • Je baby is beter beschermd tegen oorontsteking.
  • Je baby heeft minder kans op overgewicht en hoge bloeddruk op latere leeftijd.
  • Jij herstelt zelf sneller na je bevalling.
  • Jij hebt minder bloedverlies na de bevalling.
  • Jij hebt minder moeite om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken.
  • Jij hebt minder kans op eierstokkanker en sommige vormen van borstkanker.

Voordelen van kunstvoeding

  • De flesvoeding van tegenwoordig is van hoge kwaliteit; je hoeft absoluut niet bang te zijn dat het slecht is voor je baby.
  • Je kunt het voeden van je baby uitbesteden aan bijvoorbeeld je partner; jij hoeft niet altijd lijfelijk aanwezig te zijn om je kind te voeden.
  • Je kunt gemakkelijker een dagje weg of weer beginnen met werken.
  • Je kunt precies zien hoeveel je baby heeft gedronken; geen stress over hoeveel hij binnen heeft gekregen!
  • Je hoeft niet op te letten wat je zelf eet en drinkt. Ook kun je bepaalde medicijnen gewoon gebruiken, je kindje heeft er immers geen last van.
  • Je baby heeft minder kans op spruw.
Borstvoedingservaringen

Linda (moeder van twee zonen):

“Ik vond het geweldig om mijn kinderen borstvoeding te geven; heel bijzonder hoe je baby groeit op iets dat alleen jij kan produceren! Bij mijn eerste zoon heb ik de borstvoedingsperiode helaas maar kort vol kunnen houden door een aantal tegenslagen, maar mijn tweede zoon heeft 6 maanden volledige borstvoeding gekregen. Hij bleek het KISS syndroom te hebben, waardoor hij veel huilde en pijn had. De voedingen waren extra kostbare momenten omdat ik zag dat hij erdoor kon ontspannen en rustiger werd. Wat mij tegenviel aan het geven van borstvoeding waren klachten zoals kloofjes en spruw. Veel borstvoedingsmoeders krijgen er mee te maken en het doet gewoon verrekte veel pijn. Aan de andere kant is de trots die je ervaart als je tóch doorzet onbetaalbaar!” 

Alexandra (moeder van twee dochters en een zoon):

“Alle drie mijn kinderen hebben borstvoeding gekregen, de een wat langer dan de ander. Ik heb wel geprobeerd ze alle drie in ieder geval drie maanden te voeden, totdat ik weer ging werken. Kolven zag ik niet zitten en is sowieso lastig te combineren met mijn werk. Hoewel het wettelijk verplicht is dat je werkgever voor een fatsoenlijke ruimte moet zorgen om te kunnen kolven, is de praktijk toch vaak anders. En hé, die eerste drie maanden hadden ze toch maar binnen! Ik heb het geluk nooit last te hebben gehad van kloven of andere enge dingen. Misschien was ik dan eerder gestopt met voeden. Het intieme gevoel van je kind zo dichtbij je te hebben en de kennis dat borstvoeding het beste is dat je baby kan krijgen, vond ik het geven van borstvoeding meer dan de moeite waard.”

Esther (moeder van een dochter, zwanger van de tweede):

“Borstvoeding is voor mij een gevoelig onderwerp. Al voordat ik zwanger werd, wist ik dat ik heel graag borstvoeding zou willen geven. Het leek me gewoon fantastisch. Helaas verliep de geboorte van mijn dochter niet al te soepel. Na bijna twee uur persen en een pomp, kreeg ik uiteindelijk een spoedkeizersnee. Heel heftig. Doordat ik in een totale roes verkeerde, kwam de borstvoeding moeilijk op gang. Mijn dochter huilde veel en groeide slecht. Bijvoeden, extra kolven, nog meer stress… Op een gegeven moment heeft mijn man de knoop doorgehakt en de eerste kunstvoeding gekocht. Mijn dochter werd al snel rustiger en sliep beter. Door mijn stress kreeg ze met de borstvoeding gewoon niet voldoende melk binnen. Ik ben nu in verwachting van mijn tweede dochter en ben zeker weer van plan borstvoeding te geven. Mocht het weer niet lukken, is er altijd nog die fles.”

Heleen (moeder van en zoon en een dochter, de derde is op komst):

“Mijn vriendinnen noemen mij wel eens plagend ‘melkmachine’. Ik ben een langvoedster en geniet er nog steeds van. Borstvoeding is nou eenmaal het beste dat je je kinderen kunt geven. Ik ben geen moeder die het tot haar taak ziet anderen te overtuigen, wel loop ik regelmatig tegen vooroordelen en nare reacties aan. Als ik vertel dat mijn dochter van 17 maanden nog bij me drinkt, zijn de opmerkingen niet van de lucht. Gelukkig staan daar ook een heleboel lieve en bewonderende reacties tegenover. Het voeden is best een uitdaging geworden sinds ik weer zwanger ben, maar we houden vol. Sterker nog, mijn dochter wil niet anders. Toen mijn kinderen baby waren, vond ik het erg fijn dat ik door het geven van borstvoeding zeker wist dat ze alles binnen kregen wat ze nodig hadden. Het is vraag en aanbod; je lichaam stemt af op wat jouw kind nodig heeft. Geweldig toch?”

 

  (bron: www.lactatiekundigelinda.nl )

 

Hieronder een filmpje over verschillende borstvoedingshoudingen