Prenatale screening

Prenatale screening

Er zijn verschillende testen waarbij tijdens de zwangerschap onderzocht kan worden of je kind lichamelijke of chromosomale afwijkingen heeft. Indien gewenst geven we je aan het begin van de zwangerschap in een uitgebreid gesprek informatie over de onderzoeken. Het kan moeilijk zijn om een keuze te maken over het wel of niet laten uitvoeren van de twintig wekenecho en de screening op down-, edwards- en patausyndroom. Wij begeleiden je in het maken van de voor jou/jullie juiste keuze, leg dus gerust je vragen en twijfels over deze onderzoeken bij ons neer! Wil je voorafgaand aan ons gesprek alvast wat meer informatie lezen over de mogelijke onderzoeken, kijk dan op www.pns.nl

Screening op down- edwards- en patausyndroom

Je kunt kiezen voor deze screening als je wilt weten of je een verhoogde kans hebt op een kind met downsyndroom of de twee andere bovengenoemde syndromen. Het onderzoek hiernaar heet de NIPT.  Download hier de folder over de NIPT.

De NIPT is een test middels een bloedonderzoek bij de zwangere.  In het bloed van de zwangere zit namelijk een klein beetje DNA (erfelijk materiaal) van de placenta. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind zelf. In het laboratorium kan uit dit DNA onderzocht worden of het kind down- edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap verricht worden. Met de NIPT worden meer kinderen met down- edwards- of patausyndroom ontdekt dan met de combinatietest. Ook klopt de uitslag van de NIPT vaker dan de uitslag van de combinatietest. Vanaf 1 april 2017 kunnen zwangeren in Nederland kiezen voor de NIPT, maar alleen als ze meedoen aan de wetenschappelijke studie TRIDENT-2. Voor de NIPT moet een eigen bijdrage van €175,- betaald worden. Lees hier meer informatie over de NIPT.

Screening op structurele lichamelijke afwijkingen

13 wekenecho

Vanaf september 2021 is er een nieuw onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby: de 13 wekenecho. Lees er hier meer over.

20 wekenecho

Met de 20 wekenecho kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden van afwijkingen waarnaar gekeken wordt zijn: een open rug of open schedel, hartafwijkingen of een waterhoofd. Daarnaast worden de groei van je kind, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta beoordeeld.

De twintig wekenecho is een serieus medisch onderzoek en dus niet bedoeld als pretecho. Gelukkig worden bij de meeste 20 wekenecho’s geen lichamelijke afwijkingen gezien. Dit kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar is geen ‘garantie’ voor een gezond kind omdat niet alle afwijkingen gezien kunnen worden. De uitslag kan je ook juist ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt altijd zelf of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt.

Als je kiest voor de 20 wekenecho wordt deze gemaakt in echocentrum ‘Het Palet’ of echocentrum BabyImage. De echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering.