Echo's in onze eigen praktijk

Echo’s

Gedurende je zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop je een echo krijgt. Denk hierbij aan de vroege echo, termijnecho en liggingsecho. De echo’s worden gemaakt in onze praktijk in Alblasserdam, en dit kan – net zoals de spreekuren – ’s avonds.

NIEUW ECHOAPPARAAT!

We zijn heel erg blij met ons nieuwe echoapparaat dat we hebben aangeschaft in mei 2019. Met dit apparaat, dat te zien is op de afbeelding hiernaast, kunnen we echo’s maken met een prachtige beeldkwaliteit. Daardoor kunnen we de metingen zeer nauwkeurig uitvoeren, en krijg jij hoge kwaliteit foto’s van jouw kindje mee naar huis.

Vroege echo

Omdat we merken dat veel mensen het fijn vinden om hun kindje snel te kunnen zien bieden we aan iedere zwangere die dat wenst een gratis vitaliteitsecho aan rond 7-8 weken zwangerschap. Meld je dus vroeg in de zwangerschap bij ons aan zodat we deze echo kunnen inplannen.

Bij de vitaliteitsecho wordt gekeken naar:

  • Is er een kloppend hartje te zien?
  • Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder?
  • Wat is ongeveer de duur van de zwangerschap?
Termijnecho

De termijnecho vindt plaats bij ongeveer 10 tot 12 weken zwangerschap.  Bij de termijnecho wordt gekeken naar:

  • De duur van de zwangerschap
  • Hartactie
  • Eventuele meerlingzwangerschap
  • Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder?
  • Is de zwangerschap intact?
  • Zijn er bijzonderheden aan het kindje te zien? (Armen en benen, maag en blaas zichtbaar)

Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

Twintig wekenecho

Je kunt kiezen voor een echo tussen 18 en 22 weken zwangerschap. Deze wordt de twintig wekenecho of het structureel echo onderzoek (SEO) genoemd. Deze echo wordt niet in onze praktijk gemaakt, maar in verloskundigencentrum ‘Het Palet’ te Dordrecht/Papendrecht of bij echocentrum BabyImage in Gorinchem /H.I. Ambacht. Lees meer over deze echo onder het kopje ‘Prenatale screening’.

Groeiecho’s

Echo’s om de groei van de baby te bepalen worden alleen op indicatie verricht. Bijvoorbeeld als zwangerschapsdiabetes of een hoger BMI hebt, of als we tijdens de zwangerschapscontrole denken dat je kind niet goed groeit.

Liggingsecho

Vaak maken we in de laatste maand van de zwangerschap nog een liggingsecho op de praktijk. Tijdens deze echo wordt gekeken naar hoe de baby in de baarmoeder ligt. Meestal gaan baby’s rond deze termijn al keurig met het hoofdje naar beneden liggen, startklaar voor de naderende bevalling. Maar soms voelt de verloskundige geen hoofdje in je bekken maar een paar billen. We spreken dan over een stuitligging. De baby kan ook helemaal dwars in je baarmoeder liggen. Een uitwendige versie is bij deze ‘stuit- of dwarsliggers’ een optie. Hierbij wordt geprobeerd de baby naar de hoofdligging te draaien.