Prenatale screening

Prenatale screening

Er zijn verschillende testen waarbij tijdens de zwangerschap onderzocht kan worden of je kind lichamelijke of chromosomale afwijkingen heeft. Indien gewenst geven we je aan het begin van de zwangerschap in een uitgebreid gesprek informatie over de onderzoeken. Het kan erg moeilijk zijn om een keuze te maken over het wel of niet laten uitvoeren van de twintig wekenecho en de screening op down-, edwards- en patausyndroom. Wij begeleiden je in het maken van de voor jou/jullie juiste keuze, leg dus gerust je vragen en twijfels over deze onderzoeken bij ons neer! Wil je voorafgaand aan ons gesprek alvast wat meer informatie lezen over de mogelijke onderzoeken, kijk dan op www.pns.nl

Screening op down- edwards- en patausyndroom

Je kunt kiezen voor deze screening als je wilt weten of je een verhoogde kans hebt op een kind met downsyndroom of de twee andere bovengenoemde syndromen. Voor deze screening zijn er twee mogelijke onderzoeken, de NIPT en de combinatietest. Download folder over screening.

Combinatietest

De screening wordt gedaan door een combinatietest van twee onderzoeken:
– Bloedonderzoek bij de moeder tussen de 9 en 14 weken zwangerschap.
– Een echo tussen 11 en 14 weken zwangerschap, waarbij de dikte van de nekplooi van het kind gemeten wordt. Dit is een onderhuids vochtlaagje dat bij alle kinderen aanwezig is. Hoe dikker deze nekplooi, hoe groter de kans is dat het kind downsyndroom heeft.

Met deze twee onderzoeken, de leeftijd van de moeder en de precieze zwangerschapsduur wordt de kans op downsyndroom berekend.

De combinatietest geeft ook informatie over de kans op patausyndroom en edwardssyndroom. Deze informatie krijg je, tenzij je aangeeft alleen de kans op downsyndroom te willen weten.

Als je de uitslag van de screening hebt en weet of je een verhoogde kans hebt op een kind met het syndroom van down kun je een beslissing nemen over vervolgonderzoek, dat je zekerheid geeft over de vraag of je zwanger bent van een kind met downsyndroom. De combinatietest kan je geruststellen, maar ook ongerust maken en kan je voor moeilijke keuzes stellen. Ook bij deze test geldt dat je zelf bepaalt of je eventuele vervolgonderzoeken wenst en op elk moment met het onderzoek kunt stoppen.

Als je kiest voor de combinatietest wordt deze gemaakt in echocentrum ‘Het Palet’. De test wordt, als er geen medische indicatie voor is, niet vergoed door de basisverzekering, soms wordt het bedrag van ca. €165,- wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

NIPT

Dit is een test middels een bloedonderzoek bij de zwangere.  In het bloed van de zwangere zit namelijk een klein beetje DNA (erfelijk materiaal) van de placenta. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind zelf. In het laboratorium kan uit dit DNA onderzocht worden of het kind down- edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap verricht worden. Met de NIPT worden meer kinderen met down- edwards- of patausyndroom ontdekt dan met de combinatietest. Ook klopt de uitslag van de NIPT vaker dan de uitslag van de combinatietest. Vanaf 1 april 2017 kunnen zwangeren in Nederland kiezen voor de NIPT, maar alleen als ze meedoen aan de wetenschappelijke studie TRIDENT-2. Voor de NIPT moet een eigen bijdrage van €175,- betaald worden. Lees hier meer informatie over de NIPT.

Screening op structurele lichamelijke afwijkingen

Twintig wekenecho

Met de twintig wekenecho kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden van afwijkingen waarnaar gekeken wordt zijn: een open rug of open schedel, hartafwijkingen of een waterhoofd. Daarnaast worden de groei van je kind, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta beoordeeld.

De twintig wekenecho is een serieus medisch onderzoek en dus niet bedoeld als pretecho. Gelukkig worden bij de meeste twintig wekenecho’s geen lichamelijke afwijkingen gezien. Dit kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar is geen ‘garantie’ voor een gezond kind omdat niet alle afwijkingen gezien kunnen worden. De uitslag kan je ook juist ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt altijd zelf of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt.

Als je kiest voor de twintig wekenecho wordt deze gemaakt in echocentrum ‘Het Palet’ of echocentrum BabyImage. De echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering.