Speciaal voor papa

Vaders

Bevallen doe je samen, toch?

Alle mooie verhalen daar gelaten, als vader kun je tijdens de bevalling niet veel meer doen dan er gewoon te zijn. Stress tijdens de bevalling zorgt voor een slechtere doorbloeding van de baarmoeder, waardoor weeën kunnen afnemen en de kans op kunstingrepen toeneemt. Kortom, als vader is je enige en belangrijkste taak dat je ervoor zorgt dat je de stress bij je partner tot het minimum beperkt.  Ga dus niet teveel buiten roken of op je gemakje naar de televisie kijken. Eet liever geen broodje brie naast haar bed, of iets anders waar ze ter plekke (nog) misselijk(er) van wordt. Wat je dan wel doet? Vertel haar dat ze het fantastisch doet! Dat ze een powervrouw is. Laat haar je hand desnoods fijn knijpen. Jij bent haar baken tijdens alles dat ze moet doorstaan. Kortom, in de meeste gevallen zijn alleen al jouw aanwezigheid en bemoedigende woorden genoeg.

De meest praktische tips voor tijdens de bevalling (te lezen met een knipoog):

  • Doe ringen af! Mocht zij in je hand knijpen tijdens een wee, dan is dit te verdragen.
  • Zorg dat zij haar nagels heeft geknipt (zie bovenstaand punt).
  • Ondersteun haar waar je kunt, behalve als ze dit liever niet wil. Zorg gewoon dat je er bent. Vaak kun je niet al te veel doen. Misschien wat koude, natte washandjes op haar voorhoofd leggen of masseren in haar rug (bij rugweeën een goede tip!). Veel meer zal het niet zijn. Zwijgend naast haar zitten is echt geen probleem. Zo kun je tenslotte ook niets fout doen…
  • Ga NIET in discussie! Zij heeft pijn en focust zich volledig daar op. Waarschijnlijk zijn korte antwoorden het enige dat je zult krijgen. Doe bij voorkeur geen bijzondere voorstellen en roep vooral niet dat je de pijn zo graag van haar over wilt nemen. Je kunt dit niet en dat weet je vrouw op dat moment maar al te goed. Hoe lief het ook is bedoeld…
  • Heb geduld! Waarschijnlijk wil ze graag dat je bij haar blijft en wordt het niet zo gewaardeerd als jij allerlei andere dingen wilt doen..
  • Niet zo’n held wat betreft bloed? Blijf bij haar hoofdeinde zodra de persweeën beginnen. Ook hier geldt weer: zwijgen is soms beter…
  • De verloskundige zal jou hoogstwaarschijnlijk vragen of je de navelstreng door wilt knippen. Wees hierop voorbereid, het is voor veel vaders namelijk een emotioneel moment. De navelstreng is best stug, je kunt het vergelijken met het doorknippen van een fietsband. Even je spierballen laten zien dus!
  • Ben je op de hoogte of je vrouw borst- of flesvoeding wil geven? Die vraag wordt vrij snel na de geboorte gesteld. Altijd handig (en indrukwekkend!) als jij hier direct antwoord op kan geven.
Boeken voor papa

Met je neus in de boeken

In tegenstelling tot het beperkte aanbod van websites voor vaders, is er in de boekhandel of bibliotheek meer dan genoeg informatie te vinden voor de nieuwsgierige papa. Onderstaand een selectie van boeken voor hippe vaders, wederom geselecteerd door onze ervaringsdeskundige (= jonge, kersverse papa van een mooie dochter).

Vader worden voor dummies – Sharon Perkins

ISBN 9789043022002

Een praktische, handige gids voor toekomstige vaders. De rol van de vader tijdens een zwangerschap is in de afgelopen decennia zo enorm veranderd, dat het lastig is om nog ergens houvast te vinden. Maar dat heb je nu wel! Deze handige, toegankelijke gids staat boordevol praktische informatie voor toekomstige vaders, en zet alle technische, fysieke en emotionele aspecten van een zwangerschap op een rijtje; nu eens met jou als uitgangspunt.

Vader worden! – Thomas Hill

ISBN 9789044707014

Eindelijk een boek voor de ‘zwangere man’! 

De komst van een baby is een hele gebeurtenis. Maar of dit een reden is om de (vermoedelijke) vader te behandelen alsof hij met het hele gebeuren niets te maken heeft? Alsof hij geen behoefte aan begrip en voorbereiding heeft? Nee toch? Vandaar dit enige echte complete zwangerschapsboek voor de toekomstige vader: met daarin de harde feiten, advies van man tot man en een heleboel informatie die in geen enkel ander zwangerschapsboek terug te vinden is. Van maand tot maand worden de ontwikkelingen van de zwangerschap op de voet gevolgd. Met alle wetenschappelijke informatie en nuttige tips die voor die maand belangrijk zijn.

Het Zwangerschapsboek voor Mannen – Gerard Janssen

ISBN 9789079961023

Als je vrouw zwanger is, kun je als man maar beter proberen een beetje bij te blijven. In ‘Het Zwangerschapsboek voor Mannen’ word je week na week bijgepraat. Niet alleen over de ontwikkeling van de baby, maar ook over de hormonale veranderingen van je vrouw. Verder bevat het antwoorden op vragen als: Hoe ga je om met vrouwelijke onredelijkheid? Wat is een chromosoom? Wat is DNA? En natuurlijk een snelcursus verloskunde, voor noodgevallen. Gerard Janssen is ervaringsdeskundige, hij maakte drie zwangerschappen mee. Hij miste tips en informatie over de zwangerschap en bevalling, die speciaal op mannen gericht zijn.

Babymanagement voor mannen – Henk Hanssen

ISBN 9789077393024

Babymanagement is het onmisbare praktische handboek voor mannen die vader worden of net vader zijn. In 240 rijk geïllustreerde pagina’s wordt grondig antwoord gegeven op alle vragen die (aanstaande) vaders stellen:

* Hoe voed en verschoon ik de baby?
* Wat is de beste babyfoon?
* En de meest praktische kinderwagen?
* Hoe combineer ik werk en privéleven?
* Hoe zal het vaderschap mijn leven veranderen?

Nuchter, actueel en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Babymanagement is hét boek 
om het plezier en de uitdaging van het vaderschap te ontdekken. En dat alles in een taal die veel mannen aan zal spreken. Mannen willen nu eenmaal liever iets met knopjes en versnellingen met een gebruiksaanwijzing die op een A-viertje past.

Online info voor papa’s

Het world wide web staat vol met leuke websites over het moederschap. Voor (aanstaande) vaders is het assortiment íets minder uitgebreid. Zeg maar bijna nihil. Met googelen kom je ook een heel eind met sub-pagina’s, maar hieronder vindt je een selectie van de ‘papa’ websites die wij hebben gevonden. Speciaal voor ons gelezen en geselecteerd door een kersverse vader:

Je ziet het, een zeer beperkt aanbod! Wij zien hier een duidelijk gat in de markt voor ondernemende internetvaders!