Wat te regelen

Wat te regelen in de zwangerschap?

Zwanger zijn duurt niet voor niets 9 maanden. Je hebt die maanden niet alleen nodig om je baby in je buik te laten groeien, maar ook om allerlei praktische zaken te regelen. Gelukkig kunnen de meeste vrouwen goed multitasken en zijn deze zaken in een veel korter tijdbestek geregeld.

Waar moet je aan denken als je zwanger bent?

Kraamzorg

Het is handig om je zo vroeg mogelijk aan te melden bij de kraamzorg, het liefst al rond de 12 weken zwangerschap. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat nodig is. In drukke periodes loop je anders kans minder uren te krijgen. Er is wel een wettelijk minimum aantal uren kraamzorg vastgesteld: iedereen krijgt minstens 24 uur zorg verdeeld over 8 dagen.

Van te voren krijg je een intake door het kraamzorgbureau. Een consultant komt in het laatste trimester van je zwangerschap bij je thuis langs om informatie te geven en vragen te stellen. Ook kun je zelf doorgeven wat je wensen zijn en waar de kraamverzorgende rekening mee moet houden bij jullie thuis. Je weet van te voren vaak niet welke kraamverzorgende bij jou komt. Het is net wie er op dat moment bij het bureau beschikbaar is.

Werkgever inlichten

Het is van belang dat je werkgever op de hoogte wordt gebracht van je zwangerschap. De werkgever kan zo een uitkering voor je aanvragen bij het UWV. Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof, deze krijg je dan ook doorbetaald. De werkgever zal om een zwangerschapsverklaring vragen. Deze kun je bij ons verkrijgen.

Zorgverzekeraar benaderen

De verloskundige zorg wordt door iedere zorgverzekeraar vergoed. Deze zorg zit in het basispakket.

Het is wel verstandig om je polisvoorwaarden goed door te nemen. Een aantal behandelingen of onderzoeken worden , afhankelijk van je polis,  wel of niet vergoed.

Bij sommige verzekeraars moet je kraamzorg afnemen bij een kraambureau waar de verzekeraar een contract mee heeft gesloten. Houdt rekening met een eigen bijdrage voor de kraamzorg.

Kinderopvang

Als de wens bestaat om na de bevalling weer te gaan werken, kan het verstandig zijn om je al te oriënteren in de kinderopvang. Sommige instanties hebben een wachtlijst.

Erkenning

Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd parterschap? Denk dan na of je de erkenning van je kind door je partner wilt regelen. Als je dit wilt regelen kun je dat het beste al tijdens de zwangerschap doen.