Sporten

Sporten in de zwangerschap

Over het algemeen is sporten in de zwangerschap heel gezond en zorgt het ervoor dat je in conditie blijft. Je kunt je beter voelen door het bewegen en hebt minder kans op vervelende klachten zoals spataderen en obstipatie. Maar hoeveel sporten in de zwangerschap gezond is, hangt af van wat je vóór de zwangerschap gewend was. Ben je gewend om flink te sporten? Dan kun je dat in het eerste trimester ook gewoon blijven doen. Het is wel belangrijk dat je je grenzen niet opzoekt en zeker niet gaat verleggen. Krijg je last van buikpijn, krampen/harde buiken, bloedverlies, hartkloppingen of wordt je duizelig? Stop dan direct. Dit is een teken dat je té ver bent gegaan. Luister dus extra goed naar je lichaam!

Geschikte sporten

Sporten zoals zwemmen en fietsen zijn uitermate geschikt om te beoefenen tijdens de zwangerschap. Je draagt gedurende deze sporten je eigen gewicht niet, waardoor je dit tot zo lang als je wilt tijdens je zwangerschap kunt blijven beoefenen. Ook hardlopen en fitnessen is toegestaan, zolang je geen last krijgt van je banden. Houdt in gedachten dat je gewrichten tijdens je zwangerschap extra soepel zijn door de verweking die optreedt, waardoor je gevoeliger bent voor blessures.

Buikspieren

Het trainen van je schuine buikspieren is tot aan het eind van je zwangerschap toegestaan. Deze spieren ondersteunen je buik, wat goed van pas kan komen tijdens deze, voor je lichaam, pittige maanden. De rechte buikspieren kun je na de derde maand beter niet meer trainen. Door de groei van de baarmoeder rekken de buikspieren uit en ontstaat hier ruimte tussen. Door training zal je deze spieren alleen maar verzwakken in plaats van ze te verstevigen.

Risicosporten

Pas op met risicosporten, contactsporten en skiën (niet hoger dan 2000 m.!). In principe zit je baby goed verpakt in de baarmoeder, maar een stomp in je buik of op je buik vallen is niet helemaal de bedoeling. Blijf je dus afvragen of het verantwoord is om de sport te beoefenen.

Diepzeeduiken

Een gevaarlijke sport om te beoefenen tijdens je zwangerschap is: diepzeeduiken. Dit wordt in z’n geheel afgeraden, zelfs als je ondiep duikt. Diepzeeduiken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap gaat mogelijk gepaard met afwijkingen aan het skelet en hartje. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat door deze sport luchtbelletjes in de placenta kunnen komen, wat ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de baby wordt afgesloten. Absoluut niet doen dus!