Thuis of in het ziekenhuis?

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Nederland is één van de weinige landen waar je zelf kunt bepalen waar je wilt bevallen. Wil je graag thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis? Het is goed om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat beide plekken veilig zijn om te bevallen. Voel jij je prettiger in het ziekenhuis of denk je juist tijdens de bevalling beter te kunnen ontspannen in je eigen huis?  De keuze is volledig aan jou. Om een bevalling vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat jij je goed kunt ontspannen en je je veilig voelt.

Bij een gezonde zwangerschap heb je dus de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Je kunt dit zelfs pas tijdens de bevalling écht beslissen. Het is wel handig om voor je bevalling al nagedacht te hebben over de plek waar je wilt bevallen. Als je graag poliklinisch wilt bevallen, is het bijvoorbeeld raadzaam om eens een keer naar een informatieavond met rondleiding van het ziekenhuis te gaan. Zo kan je de sfeer vast een beetje proeven. Bij een thuisbevalling komen weer andere dingen kijken waar je rekening mee moet houden. Misschien weet je al dat je vanwege medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen. Dan is de keuze al voor je gemaakt. Ook dan is het goed om je voor te laten lichten op een informatieavond in het ziekenhuis. Je kunt dan vaak een kijkje nemen in de verloskamers en op de kraamafdeling.

Wij werken zelf het meest samen met het Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht) en het Beatrix Ziekenhuis (Gorinchem). Ook begeleiden we af en toe bevallingen in het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam). Je kunt bij ons aangeven welk ziekenhuis jouw voorkeur heeft.

Zorg in ieder geval altijd voor een kraampakket thuis en een vluchttas voor het ziekenhuis. Hoe graag je misschien ook thuis wilt bevallen, het kan zijn dat je toch snel naar het ziekenhuis moet. Dan is het prettig dat al je spullen vast gereed staan. Omgekeerd geldt dat, ondanks een gewenste ziekenhuisbevalling, je baby zoveel haast kan hebben dat er geen tijd meer is om naar het ziekenhuis te gaan. In dit geval ben je erg blij dat alle spullen in huis zijn voor een thuisbevalling!

Nog een paar leuke feiten:
  • Ongeveer 1/5 van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis.
  • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige.
  • 96% van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten, zijn het minst tevreden.
  • 27% van de vrouwen die voor het eerst beviel, maakte gebruikt van een ruggenprik voor pijnbestrijding. Bij vrouwen die al eerder waren bevallen was dit 10%.
  • Je bevalt het best daar waar jij je ontspannen voelt.
  • Thuis is niet minder veilig dan het ziekenhuis.

(bron: deverloskundige.nl)