Na de bevalling

De kraamtijd

Een bijzondere en spannende periode, waarin je naast genieten van je kersverse baby ook herstelt van de bevalling. Pijnlijke hechtingen, baby blues, zweten en haaruitval. Maar ook gezellige kraamvisite, het voeden van je baby en de kraamhulp. De kraamtijd is een periode vol indrukken. Je moet wennen aan je baby, aan je nieuwe leven als moeder en dit kan soms best vermoeiend zijn.

Onze gouden tips voor een rustige kraamtijd
  • Overleg voor de bevalling al met je partner hoe jullie graag willen dat de kraamperiode er uit komt te zien. Willen jullie veel visite in de periode dat de kraamhulp er nog is of geven jullie na een paar weken misschien een kraamfeest? Wie wil je direct na de bevalling al zien en wie liever niet? Wat is voor jou belangrijk om je comfortabel en rustig te voelen?
  • Spreek met je kraamverzorgster en je partner af dat zij mensen wegsturen wanneer jij even geen zin hebt in visite.
  • Stuur de geboortekaartjes pas later de deur uit. Zo weet je zeker dat de eerste paar dagen iets rustiger zijn. Uiteraard geldt dit ook voor eventuele meldingen op social media.
  • Houdt er rekening mee dat het zo’n 6 tot 8 weken duurt voordat je je lichamelijk en geestelijk weer een beetje normaal begint te voelen. Het echte ontzwangeren duurt zelfs 9 maanden.
  • Laat je baby de eerste dagen niet door iedereen vasthouden. Alle geuren en indrukken van andere mensen kunnen verwarrend en verstorend werken op je baby waardoor hij onrustig wordt. En stiekem is het helemaal niet vervelend om je baby nog even helemaal voor jezelf en je partner te hebben.
  • Laatste, maar zeker geen onbelangrijke tip: volg je gevoel! Voordat je bevalt, is het moeilijk in te schatten hoe je je in deze periode zal voelen. Het is jouw kraamtijd en die is uniek. Het belangrijkste is dat jij, je baby, je partner en eventuele andere kinderen in het gezin zich prettig voelen. Zo maak je de fijnste start als nieuw gezin!
Nacontrole bij de verloskundige

Ongeveer 6 weken na je bevalling is er een mogelijkheid om nogmaals bij je verloskundige langs te gaan.

Dit is niet verplicht, maar we vinden het altijd wel heel fijn om jullie nog een maal te zien. Dan sluiten we echt onze zorg af.

We bespreken de eerste 6 weken na de bevalling;  waar loop je tegen aan, hoe verloopt de borstvoeding, heb je nog klachten, groeit je kindje goed? Soms is het nog fijn om de bevalling te bespreken of heb je nog vragen. We willen jullie graag de mogelijkheid geven om die met ons te bespreken.

We zullen dan ook vruchtbaarheid en eventuele anticonceptie bespreken.