Huisdieren in huis

Je baby en huisdieren

Een baby in huis brengt veel veranderingen met zich mee. Heel je ritme wordt anders; je krijgt te maken met nachtvoedingen en het bijhouden van je huishouden is een uitdaging op zichzelf geworden. Maak je geen zorgen, je zal hier snel genoeg handigheid in krijgen. Heb je een huisdier? Dan vraag je je misschien af hoe je dit het beste kunt aanpakken de eerste dagen.

Na de geboorte is het goed om je baby en huisdier al snel aan elkaar voor te stellen. Je huisdier zal voelen en ruiken dat er iets anders is in huis en hierop reageren. Als je je kindje laat zien en voorzichtig laat besnuffelen, kunnen ze in alle rust aan elkaar wennen. Als je een hond hebt, houdt je baby dan niet boven zijn hoofd. Zo moedig je de hond aan om te springen, waar je baby weer van kan schrikken.

Zorg dat je huisdier goed luistert, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan (bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent). En ook al is je huisdier nog zo lief en betrouwbaar: laat je huisdier nooit alleen met je baby! Dieren kunnen instinctief reageren in bedreigende situaties, met alle gevolgen van dien. Probeer ervoor te zorgen dat je huisdier de aanwezigheid van de baby prettig gaat vinden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem juist aandacht te geven op het moment dat je baby wakker is. Als je hem aandacht geeft als de baby slaapt, zal je het omgekeerde effect creëren; dan zal je huisdier de afwezigheid van de baby als prettiger ervaren. Heb je een hond, neem hem mee als je gaat wandelen met de baby. Zo betrek je hem in de activiteiten.

Het is belangrijk dat je huisdier gezond en schoon is. Het is raadzaam om al voor de bevalling ervoor te zorgen dat je huisdier goed ontwormd is, vlooien bestreden worden en eventuele inentingen gehaald zijn bij de dierenarts.