Van maand tot maand

Negen maanden in een vogelvlucht

Maand 1

In de eerste maand van je zwangerschap ben je eigenlijk pas 2 weken zwanger. Dat komt doordat de telling van zwangerschapsweken (en dus ook de maanden) begint bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Pas aan het begin van de derde week is de bevruchting, terwijl na 4 weken de embryo en placenta ontstaan. Lichamelijk gezien zal je nog amper een verandering opmerken. Na de innesteling verandert je hormoonhuishouding: dé oorzaak van veel zwangerschapsklachten. Moe, een opgeblazen gevoel of gevoelige borsten. Deze hormonen zijn de boosdoeners! Plan indien nodig wat extra rust in, doe stiekem een ‘powernap’ als je kunt. Het is verstandig om foliumzuur te slikken. Drink en rook niet en probeer lekker gezond te eten.

Maand 2

Aan het begin van de tweede maand van je zwangerschap merk je dat je overtijd bent. Een test geeft uitsluitsel of je echt zwanger bent. Een bijzonder moment! Aan de buitenkant zie je nog niets, maar in je baarmoeder klopt al een hartje. Dit is ook het moment om een afspraak voor de intake te maken bij de verloskundige. Jij bent waarschijnlijk vooral moe, moe en nog eens moe. In de tweede maand kan de vermoeidheid soms overheersend zijn. Je lichaam is dan ook hard aan het werk! En heb je al gemerkt hoe vaak je moet plassen? Het kan zijn dat je eigen kleren al wat strak beginnen te zitten. Een elastiekje tussen je knoop en knoopsgat kan een tijdelijke oplossing zijn.

Je baby lijkt op dit moment nog op een kikkervisje (inclusief staart!) en heeft naast een hartje al een eigen bloedsomloop. De contouren van een hoofdje en ledematen beginnen te komen. Aan het einde van de maand verdwijnt het staartje en begint de kleine inwoner van je baarmoeder zich al te bewegen. Zijn gewicht is dan ongeveer 3 gram en hij is 2,3 cm lang.

Maand 3

Na drie maanden zwangerschap gaan de ontwikkelingen van je baby in een razend tempo door. Aan het eind van deze maand is zijn basis zelfs al helemaal af. De belangrijkste organen en lichaamssystemen zitten op hun plaats. Ook botten en kraakbeen worden aangemaakt. Dat kleine kikkervisje begint nu daadwerkelijk op een echt mensje te lijken, inclusief oortjes, neus en (nog steeds groot) hoofd met kleine haarzakjes. Zwangerschapskwalen zoals vermoeidheid en misselijkheid bereiken in deze periode een hoogtepunt. Of eigenlijk een dieptepunt. Gelukkig worden ze vanaf het einde van maand drie bij de meeste vrouwen weer minder. Je baarmoeder groeit en je lichaam gaat vocht vast houden. Daarom past die favoriete spijkerbroek niet meer! Tijd om voorzichtig naar de eerste zwangerschapskleding te gluren. In deze maand heb je meestal de termijnecho om vast te stellen hoe lang je zwanger bent. Er wordt gekeken of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerling. Aan het eind van de maand is je baby 7,4 cm lang en weegt hij zo’n 23 gram.

Maand 4

Waarschijnlijk heb je je omgeving inmiddels trots op de hoogte gesteld van je zwangerschap. Je bent aangekomen in het tweede trimester! Dit feestje viert je baby met je mee. Hij kan namelijk al steeds meer. Hij oefent nu al vaardigheden die hij straks buiten je baarmoeder nodigt heeft: zuigen, slikken en ‘ademen’. Ook kan hij zijn armen en benen al goed bewegen. Zijn gehoor begint te werken, dus vanaf nu luistert er altijd iemand met je mee. Op deze manier raakt hij al gewend aan jouw stem en zal hij deze direct herkennen na de geboorte. Zijn ogen zijn nog gesloten, maar kunnen fel licht door de baarmoeder al opmerken.

Hopelijk voel je jezelf in deze periode al een stuk beter dan vorige maand. Je buikje begint te groeien, de zwangerschapskwalen nemen af en je bent al wat gewend aan het feit dat je zwanger bent. De meeste vrouwen voelen zich in deze fase van hun zwangerschap op hun allerbest. Vooral heel erg van genieten! Laat de ‘zwangerschapsglow’ bij jou nog even op zich wachten? Dat kan natuurlijk ook. Probeer jezelf af en toe te verwennen met wat tijd voor jezelf of plan een leuk uitje met je partner. Nu kan het nog! En weet je al waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis? Dit is een goede periode om daarover na te denken. Je baby weegt aan het eind van deze maand rond de 190 gram en hij is 14,2 cm lang.

Maand 5

Je zult het bijna niet geloven, maar je zit op de helft van je zwangerschap! De kleine plopjes in je buik zijn nu onmiskenbare schopjes geworden en heeft hij al de hik gehad in je buik? De schokkerige bewegingen zal je zeker herkennen! Als jij rustig ligt of zit, heb je grote kans dat je je baby voelt bewegen. Als je loopt wordt hij als het ware gewiegd in je buik. Hij slaapt zo’n 12 tot 14 uur per dag. Als je een meisje krijgt, zijn er nu al miljoenen primitieve eicellen aanwezig in haar eierstokken. Bij een jongetje beginnen de testikels aan hun afdaling. De ontwikkeling van de genitaliën zullen zich in de komende maanden verder ontwikkelen. Op een echo is het geslacht als je baby een beetje meewerkt al goed zichtbaar. Wil jij het weten, of blijft het een verrassing tot de geboorte? Als je een 20-weken echo wilt, zal deze nu plaatsvinden. Tijdens deze echo kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord. De 20-weken echo is overigens niet verplicht. Je hebt zelf de keuze om de echo wel of niet te laten maken.

Ben je blij dat je eindelijk een beetje van die zwangerschapskwalen af bent, dienen de volgende kwalen zich al weer aan! Je kunt vanaf deze periode last krijgen van eetbuien, striae, een zwangerschapsstreep, nachtmerries of vreemde dromen en brandend maagzuur. Waarschijnlijk ben je inmiddels zo’n 5 kilo aangekomen en komt er ieder week rond de halve kilo bij. Niet van schrikken, die kilo’s komen er aan met een reden. Het blijft wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet dus gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn sporten die je tot ver in je zwangerschap kan blijven beoefenen en je lekker in beweging houden.

De baby is aan het eind van deze maand 27,8 cm lang en weegt circa 430 gram.

Maand 6

Het blijft toch een gek gevoel, je baarmoeder is bij 6 maanden zwangerschap zo groot als een voetbal. Woooh! Vandaar dat je niet meer zo lekker kan zitten in de auto en het strikken van je veters een uitdaging is geworden. Je baby merkt steeds meer van wat er buiten die veilige, warme buik gebeurt. Hij kan geluiden horen en luistert volop mee met wat je zegt. De stem van de aanstaande papa is nu ook heel vertrouwd voor hem. In de longen ontwikkelen zich de takken van de luchtwegen en worden deze klaargestoomd om zich buiten de baarmoeder te vullen met lucht. De hersenen groeien snel en de smaakpapillen blijven in ontwikkeling. Ben je al aan het shoppen geslagen voor de babyuitzet? Daar is het nu een mooie periode voor. En wil je nog op vliegvakantie? Dan moet je het er nu nog even van nemen. De meeste maatschappijen laten zwangere vrouwen namelijk tot 34 weken zwangerschap meevliegen, maar vanaf 28 weken is een zwangerschapsverklaring wel meestal nodig om te kunnen overhandigen. Na zes maanden zwangerschap kunnen er wéér nieuwe klachten de kop opsteken: denk aan een zwangerschapsmasker, opgezwollen enkels, aambeien, obstipatie en harde buiken. Blijf denken aan het goede doel: de groeiende baby in je buik! Zijn gewichtstoename gaat namelijk al erg hard. Aan het eind van deze maand is hij 36,6 cm en weegt hij al 875 gram.

Maand 7

Het derde en laatste trimester van je zwangerschap is aangebroken. De welbekende ‘laatste loodjes’ zetten hun intrede in. Helaas gaan deze loodjes wel vaak gepaard met wat ongemak. Bekkeninstabiliteit, slapeloze nachten en brandend maagzuur kunnen ervoor zorgen dat je steeds meer gaat verlangen naar de bevalling en het leven ‘na de buik’. Je baby kan al weer meer dan vorige maand. Toen gingen zijn ogen al open, maar nu kan hij al echt knipperen. Het ademhalen gaat steeds beter, ook hoest hij af en toe of heeft hij de hik. Zijn gezichtsvermogen ontwikkelt zich verder en spieren en botten worden sterker. Hij krijgt wat extra vet, zodat hij straks goed in staat is zichzelf warm te houden. De donshaartjes die tot nu toe over zijn lichaam hebben gezeten, laten nu los. Wordt je baby te vroeg geboren? Dan zal je zien dat er nog wat van deze haartjes op zijn schouder of rug zitten. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater terecht en dus ook in zijn darmen. Zo worden deze ook gelijk getraind. Probeer de bewegingen van je baby gedurende de dag in de gaten te houden. Als hij beweegt is dit een teken dat het goed met hem gaat. Beweegt hij een hele dag niet of lijkt het dat hij minder gaat bewegen? Neem dan even contact op met de verloskundige. Houd je vast! Aan het eind van deze maand is je baby 41,1 cm lang en weegt hij ongeveer 1502 gram!

Maand 8

Denk je dat je buik niet meer groter kan? Think again! Je baby blijft groeien en dus jouw buik ook. Sterker nog, in de laatste twee maanden zal hij zelfs ongeveer twee keer zo zwaar worden. De ruimte voor je kleine buikbewoner wordt steeds kleiner. Hij zal steeds vaker met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen, wel zo ideaal voor de bevalling. Als jouw baby nu nog niet met het hoofd naar beneden ligt, is dit nog geen probleem: er is nog ruimte om te draaien. Zijn doorzichtige huidje is nu ondoorzichtig geworden; dit komt door de toename van vet in zijn lijf. Tussen de zes en vier weken voor de uitgerekende datum ga je met verlof. Heb je gekozen om zes weken van te voren te stoppen met werken? Dan gaat je verlof in deze maand dus al in. Geen slechte zaak trouwens, want bij de meeste vrouwen begint de koek nu ook wel een beetje op te raken. Je kan niet meer lekker zitten of liggen. Die buik zit in de weg. Slapen wordt een bevalling op zich. Kop op, het duurt nu echt niet lang meer! Zet die ziekenhuistas maar vast klaar en verhoog je bed. Zo ben jij er klaar voor als de baby zich echt gaat aankondigen. Aan het eind van de achtste maand is je baby circa 46,2 cm lang en weegt 2383 gram.

Maand 9

Het is zover! De uitgerekende datum komt in zicht. Wist je dat minder dan 5% van de zwangere vrouwen ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevalt? Je baby is ondertussen zo groot geworden dat de baarmoeder krap wordt. Hij neemt daarom nu een lighouding aan die voor hem het prettigste voelt. De meeste baby’s gaan in de (ideale) achterhoofdsligging liggen, maar je hebt ook kans op een dwarsliggertje of een stuitligging. Het is in dat geval mogelijk de baby te laten ‘draaien’. Na 37 weken zwangerschap is je baby officieel voldragen. Hij stopt dan nog niet met groeien, ook deze maand komt hij nog flink aan. Wel is hij nu helemaal voldragen. Als hij nu wordt geboren, is de kans groot dat hij gezond is! Zo goed als je baby zich voorbereidt op het leven buiten de baarmoeder, zo bereidt jouw lichaam zich voor op de bevalling. De borstvoeding komt op gang en er kan daarom al wat vocht (colostrum) uit je tepels komen. De oplossing hiervoor is gemakkelijk: koop een pakje zoogkompressen. Op die manier krijg je geen vlekken van het lekken. Aan het eind van deze maand is de gemiddelde baby 51,2 cm lang en weegt 3462 gram.

Heeft jouw baby besloten om nog iets langer dan de uitgerekende datum in je buik te blijven zitten. Maak je hier geen zorgen over. Ongeveer de helft van alle baby’s wordt na de uitgerekende datum geboren. Doorgaans is dit niet schadelijk voor jou of de baby. En hoezo is je baby niet op tijd? Je kan ook zeggen dat de uitgerekende datum niet goed was!

 

(bron: 24baby.nl; babyweetjes.net; oudersvannu.nl)

 

Wanneer je het leuk vindt de vorderingen van je baby van week tot week te volgen, kun je de gratis app van www.mijn-verloskundige.nl op je telefoon installeren.