Te vroeg bevallen
Te vroeg bevallen
Een normale bevalling vindt plaats tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Als je bevalling eerder op gang komt spreek je van een vroeggeboorte.
Signalen van vroeggeboorte
- Regelmatige pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder, bijvoorbeeld iedere 10 minuten of vaker. Pijn die daarbij past is flinke menstruatiepijn in buik of rug en het ervaren van druk richting de vagina.
- Vochtverlies uit je vagina, in één keer een flinke plons of steeds bij bewegen kleine golfjes.
- Vaginaal bloedverlies
Bel ons als je één van deze signalen herkent of je ongerust maakt!
Oorzaken
Meestal blijft de oorzaak van de vroeggeboorte onbekend. Wel zijn er enkele factoren bekend die de kans op een vroeggeboorte kunnen verhogen. Dit zijn onder andere:
- Een eerdere vroeggeboorte
- Leeftijd moeder <16
- Roken
- Twee- of meerlingzwangerschap
- Infectie met groep-B-streptococcen
- Nachtdiensten werken
Behandeling
Als je contact met ons opneemt met signalen die passen bij een vroeggeboorte zullen wij beoordelen of je daadwerkelijk aan het bevallen bent. Dit kan bijvoorbeeld door via inwendig onderzoek te beoordelen of er ontsluiting van de baarmoedermond is. Als je inderdaad te vroeg gaat bevallen sturen wij je door naar de gynaecoloog. Wat er verder gedaan zal worden hangt af van de duur van de zwangerschap, de mate van ontsluiting en de conditie van jou en de baby. Een mogelijke behandeling is het geven van antibiotica, of weeënremmers en longrijping voor de baby. Een te vroeg geboren baby kan onder andere problemen hebben met het zich op temperatuur houden, eten en ademhalen. Daarom is het vaak nodig dat de baby in de couveuse wordt opgenomen op de babyafdeling.