Herstellen

Herstellen na je bevalling

Rust

Bevallen is nu eenmaal geen pretje. Hoewel het een unieke en wonderbaarlijke gebeurtenis is, heeft je lichaam een flinke klus te klaren gehad. Niet gek dat je lichaam daarna tijd en rust nodig heeft om te herstellen. Ook al voel je je lichamelijk al snel goed na je bevalling, probeer toch voldoende rust te pakken. Nachtvoedingen, kraamvisite en het wennen aan je kindje nemen soms ongemerkt meer energie in beslag dan dat je vermoedt. Probeer lekker te rusten als je baby slaapt.

Wennen

Nog maar zo klein, maar al zo’n grote impact op je leven! Na de geboorte van je baby is het niet raar als je even tijd nodig hebt om aan elkaar te wennen. Je baby wil graag bij je zijn en heeft behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Wanneer je baby huilt, kun je hem dus het beste oppakken en troosten. In de eerste weken dan wel maanden kun je je baby echt nog niet verwennen. Wanneer je hem oppakt wanneer hij huilt, geef je hem vertrouwen en rust. Na verloop van tijd zal je verschillende huiltjes gaan herkennen en weet je steeds beter waar je baby behoefte aan heeft en wanneer.

Hechtingen

Na je bevalling kun je best last hebben van je hechtingen. In principe mogen de hechtingen geen pijn doen, maar je kunt ze wel degelijk als onprettig ervaren. De meeste hechtingen lossen vanzelf op, anderen worden na gemiddeld 7 dagen verwijderd door de verloskundige. De kraamverzorgende controleert de wond iedere dag. Tips bij pijnlijke hechtingen: neem een warme douche, ga zitten op een harde ondergrond, leg er een koel kompres tegen (geeft verlichting van de pijn) en neem desnoods een paracetamol in. Ook plassen kan de eerste dagen na de bevalling pijnlijk zijn door de wond. Neem een (maat)kannetje water mee naar het toilet om te spoelen. Dit zorgt ervoor dat het zuur van de urine minder bijt in de wond.

Ontzwangeren

Je hebt het vast al eens gehoord: negen maanden op, negen maanden af. Kortom, na je bevalling begint het welbekende ontzwangeren. Letterlijk betekent ontzwangeren: dat je lichaam weer zijn oorspronkelijke staat terugkrijgt. De staat zonder extra bewoner in je buik. In je hormoonhuishouding vinden grote veranderingen plaats en daar kun je last van hebben. Klachten zoals moeheid, prikkelbaarheid, somberheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of je niet fit voelen, horen hier allemaal bij. Meestal is het ontzwangeren na negen maanden voorbij.

Kraamtranen

Ineens voel je het: alles is je teveel, je hebt last van stuwing, je baby wil niet slapen en je bent zó moe. Daar zijn ze, de kraamtranen. Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft er last van. Meestal veroorzaakt door vermoeidheid kun je rond de 3e tot 5e dag na je bevalling plotseling heel emotioneel worden. Probeer je eraan over te geven, huil lekker uit en pak je rust. Deze ‘babyblues’ verdwijnen meestal na een paar dagen weer vanzelf.

Zweten

Sommige vrouwen hebben er veel last van na de bevalling: zweten. Dit is een normaal verschijnsel na je zwangerschap en verdwijnt vanzelf weer. Ook hier zijn je hormonen wederom de boosdoener.

Haaruitval

Was je net zo blij met die volle bos tijdens je zwangerschap; nu raakt het doucheputje verstopt door alle haren die je verliest. Haarverlies na de bevalling is een klacht waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Meestal stopt het verlies vanzelf. Haarverlies ontstaat door een verandering in de hormoonhuishouding en er is vrij weinig aan te doen. Zolang er geen kale plekken op je hoofd verschijnen, hoef je je geen zorgen te maken. Wordt het haarverlies extreem, neem dan contact op met de verloskundige of huisarts.

Gezond eten en extra vitamines kunnen helpen om het haar sterker te maken. De volgende producten worden hiervoor aangeraden:

  • Fruit: meloen, bessen, sinaasappels en appels
  • Bladgroenten: spinazie, sla en andijvie
  • Zuivel: melk, kaas en eieren
  • Vleessorten: kip, noten en vis
  • Water
  • Vitamines: A, C, B-6 en B-12
  • Eiwitten, ijzer en foliumzuur.