Kraamzorg

Kraamzorg

Wist je dat er behalve Nederland geen enkel land in de wereld is waar vrouwen kraamzorg krijgen? Hierin zijn wij dus uniek! Een kraamverzorgende ondersteunt je tijdens het kraambed. Ze leert jou en je partner de baby te verzorgen, helpt je met de borstvoeding en houdt de gezondheid van jou en je baby in de gaten.

Aantal uren

Een kraamverzorgende blijft tot ongeveer 8 dagen na de bevalling. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Maximaal heb je recht op 80 uur zorg. Gemiddeld krijgt een kraamvrouw 49 uur kraamzorg. Het totaal aantal uren dat je krijgt, wordt bepaald tijdens het intakegesprek met jouw kraamzorgorganisatie. Indien nodig kan gedurende de kraamperiode, in overleg met de verloskundige, dit aantal uren worden uitgebreid. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer:

  • Je nog niet goed herstelt
  • Er complicaties zijn
  • De borstvoeding problemen geeft
  • Je een meerling hebt gekregen
  • Je een groot gezin hebt
  • Er geen partner in huis aanwezig is

Heb je een deel van je kraambed in het ziekenhuis doorgebracht? Dan kan het zijn dat het aantal uren juist wordt ingekort.

Wanneer en waar aanmelden?

Het is handig om je zo vroeg mogelijk aan te melden bij een kraamzorgorganisatie; het liefst al rond de 12-16 weken zwangerschap. Zo is de kans het grootst, dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat nodig is. In drukke periodes loop je anders kans minder uren te krijgen of niet meer terecht te kunnen bij het bureau van je keuze. Wij werken het meest samen met de volgende kraamzorgbureaus:

Van te voren krijg je een intake door het kraamzorgbureau. Een consultant komt in het laatste trimester van je zwangerschap bij je thuis langs om informatie te geven en vragen te stellen. Ook kun je zelf doorgeven wat jouw wensen zijn en waar de kraamverzorgende rekening mee moet houden bij jullie thuis. Je weet van te voren vaak niet welke kraamhulp bij jou komt ‘kramen’. Het is net wie er op dat moment bij het bureau beschikbaar is.

Taken van de kraamverzorgende

Als je thuis bevalt, komt de kraamhulp tijdens de bevalling de verloskundige al assisteren. Ook zal ze jou en je partner zo goed mogelijk proberen te ondersteunen. Na de bevalling is het haar taak om jou en je baby te verzorgen en te waken over jullie gezondheid. Ze leert jou en je partner tevens hoe jullie zelf je baby moeten verzorgen. Je kindje in bad doen, luier verschonen, het bedje opmaken, borstvoeding geven… In het begin zijn dit best spannende dingen en kun je hier onzeker over zijn. Het is prettig dat er dan iemand naast je staat die je dit allemaal uitlegt, met je oefent en je zelfvertrouwen geeft. Ook houdt de kraamverzorgende in de gaten dat je voldoende rust krijgt, vangt ze de visite op, voert ze licht huishoudelijke werkzaamheden uit en zorgt ze voor een beetje verwennerij tijdens deze bijzondere periode!