Help, mijn baby huilt!

Help, mijn baby huilt!

Buikkrampjes

Buikkrampjes of darmkrampjes komen bij vrijwel iedere baby voor. Het spijsverteringsstelsel van je baby is nog niet helemaal af wanneer hij wordt geboren. Kleine luchtbelletjes in de darmen veroorzaken dan die vervelende krampjes. Meestal beginnen de krampjes rond de tweede of derde week na de geboorte. Gelukkig worden de klachten na een aantal weken al minder en zijn ze na een maand of drie meestal helemaal verdwenen. Krampjes komen iets meer voor bij flesgevoede baby’s dan bij baby’s die borstvoeding krijgen.

Maar hoe herken je die krampjes? Bij buikkrampjes plooit je baby vaak de beentjes of zwaait ongecontroleerd met de armpjes. Ook spant hij vaak de buikspieren aan en schopt met de voetjes. Het huilen is krachtig en kan soms lang duren. Je baby is vaak ontroostbaar wanneer hij last heeft van de krampjes. Je kunt ook duidelijk zien dat je kindje pijn heeft.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de krampjes te verlichten. Zo kun je je baby in verschillende houdingen vasthouden, waardoor een lichte druk op de buik wordt gegeven. Deze tegendruk kan door je baby als prettig worden ervaren, waardoor de klachten iets worden verlicht. Zorg dat je baby goed boert na iedere voeding en desnoods een keer extra gedurende de voeding. Een warm badje kan verlichting geven. Of een stukje rijden in de auto, waardoor je baby iets rustiger wordt. Ook zijn er medicijnen verkrijgbaar bij de drogist die de klachten kunnen verminderen, zoals Infacol en Cinababy. Doe dit altijd in overleg met een huisarts.

Als ouder is het hartbrekend om te zien dat je baby zo’n pijn heeft en je hier weinig aan kunt doen. Probeer te onthouden dat, hoewel de krampjes heel vervelend zijn, ze echt over gaan. Houdt je baby lekker dicht tegen je aan en troost zoveel mogelijk.

Wanneer is mijn kind een ‘huilbaby’?

Hoewel alle baby’s huilen, krijgt ongeveer 10 tot 15 procent van de baby’s de stempel ‘huilbaby’. Daar wordt de volgende definitie voor gehanteerd: als je baby minimaal 3 weken, minimaal 3 dagen per week, minimaal 3 uur per dag huilt, wordt het een huilbaby genoemd.

Een normale baby huilt niet meer dan ongeveer anderhalf uur per dag. Meestal is er geen medische verklaring te vinden voor het overmatige huilen bij een ‘huilbaby’, maar in enkele gevallen is er wel degelijk iets aan de hand. Allergieën, een inwendige kwetsuur die tijdens de bevalling is opgelopen of overprikkeling, het kunnen allemaal oorzaken zijn van het hartverscheurende gehuil. Vertrouw je het niet of heb je het gevoel dat je baby ergens anders last van heeft? Neem dan contact op met je verloskundige, huisarts of het consultatiebureau. Samen kan eventueel worden uitgesloten dat je baby medisch iets mankeert.

Vaak zitten huilbaby’s in een vicieuze cirkel: van al het huilen worden ze erg moe, waardoor ze sneller overprikkeld raken en nog meer gaan huilen. Het aanhouden van de welbekende drie R-en wordt vaak geadviseerd aan ouders met een huilbaby. Met rust en regelmaat kan de cirkel van overprikkeling worden doorbroken.

Heb jij een huilbaby? Een aantal goede tips:
  • Houd een huildagboek bij, zodat je meer inzicht krijgt in hoeveel je baby daadwerkelijk huilt per dag en wanneer. Uitgangspunt is dat een  gemiddelde baby hooguit anderhalf uur per dag huilt.
  • Word niet boos op je baby en voel je ook niet schuldig. Het gedrag dat je baby vertoont, is niet gericht op jou, maar huilen is simpelweg de enige manier waarop hij zich kan uiten.
  • Zorg goed voor jezelf. Als je jezelf goed en fit voelt, kun je het huilgedrag veel beter aan.
  • Loop je al op je tandvlees? Schakel hulp van derden in! Vraag familie of vrienden even op je baby te passen, zodat je wat extra uurtjes slaap kunt pakken.
  • Een ostheopaat, kinderfysiotherapeut of manueel therapeut kan eventueel kijken of je baby geen kwetsuren heeft opgelopen tijdens de bevalling. Bekende term hierin is: het KISS syndroom.