Baringshoudingen

Baringshoudingen

Wanneer je tijdens de bevalling een verticale houding aanneemt, is de zwaartekracht in je voordeel. De bevalling kan hierdoor sneller verlopen en je kunt de weeën rechtop vaak beter opvangen dan wanneer je op bed ligt. Het is daarom zeker aan te raden om tijdens de bevalling verschillende houdingen uit te proberen! Zo kun je zoeken naar de houding die het meest comfortabel is bij het omgaan met de weeën.

Uiteraard kun je hier vooraf al over nadenken. En baarkruk hebben wij zelf bij ons, maar mocht je in bad willen bevallen of een ‘gymbal’ willen gebruiken, is het handig om hier vooraf al dingen voor te regelen. Hier nog een overzicht van de houdingen.

Liggende houding

Dit spreekt voor zich; je bevalt dan liggend op je bed. Vaak staan je voeten plat op bed en zijn je knieën gebogen. Bij het persen zal de verloskundige vragen je knieën naar je toe te trekken zodat er meer ruimte is bij de bekkenuitgang. Het nadeel van de liggende houding kan zijn dat de grote en zware baarmoeder de grote bloedvaten die naar het hart teruglopen dicht kunnen drukken. In dit geval kan de zuurstofvoorziening van zowel jou als je baby minder worden. Wij houden het hartje van de baby en de conditie van de moeder goed in de gaten. Als je liggend op je zij perst, heeft je baby minder last van de weeën. Grappig feitje is dat bijna alle vrouwen in Zweden daarom bevallen in de zijligging.

Op handen en knieën

Bij bevallen op handen en knieën geniet je eigenlijk van dezelfde voordelen als hurkend bevallen. Daarnaast kun je door tijdens het laatste stukje van de uitdrijving naar voren te leunen de zwaartekracht weer iets remmen. Dit kan nodig zijn als het anders iets te snel gaat. Bevallen op handen en knieën (of alleen op je knieën) wordt door ‘bevalgoeroe’ Beatrijs Smulders aangeraden omdat je in deze houding minder kans hebt op inscheuren!

Staand

Ook in deze houding heb je de zwaartekracht weer mee. Je hebt veel bewegingsvrijheid en je kunt je eventueel aan iets vasthouden, ergens tegenaan leunen of zelfs ergens aan hangen. Bij een niet-vorderende ontsluiting wordt zelfs vaak aangeraden om te gaan staan of een stukje te lopen. Het kan net dat laatste zetje geven om de baby in te laten dalen en de ontsluiting goed op gang te helpen.

Badbevalling

Wij zijn enthousiast over bevallen in bad. Water heeft namelijk een comfortverhogende werking en je kunt in het water makkelijker bewegen naar houding die voor jou fijn is. Een badbevalling is thuis mogelijk als er ruimte is voor een bad en een (eenpersoons)bed op klossen dat in de buurt staat van het bad. Tegenwoordig kun je van ons een bad lenen, en hoef je enkel een pakket met spullen zoals hoes en pomp aan te schaffen. Dat scheelt een hoop in de kosten! Vraag hier gerust naar tijdens het spreekuur. Ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis en Beatrix ziekenhuis kun je in bad bevallen.

Zittend of gehurkt (eventueel op de baarkruk)

In deze houding heb je de zwaartekracht in je voordeel. Wanneer je hurkend bevalt, wordt de bekkenuitgang zo’n 30% groter. Als je zittend of gehurkt wilt bevallen, is een baarkruk een handig hulpmiddel. Op de baarkruk worden je benen ondersteund en vaak ook de achterkant van je billen. De rest is vrij, zodat je baby onbelemmerd kan worden geboren. Ook kan je partner goed achter je komen zitten. Afwisseling is belangrijk als je zittend wilt bevallen. Andere opties zijn zitten op je bed, de wc, maar ook op een skippybal. In deze gevallen moet je de uitdrijving wel op een andere manier afronden, anders heeft je baby geen vrije weg!