Miskraam
Miskraam
Helaas gaat een zwangerschap ook wel eens mis. We spreken dan over een miskraam. Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam is helaas niet te behandelen en niet te voorkomen. Wanneer je een miskraam hebt gehad, is er in principe geen sprake van een verhoogd risico op een volgende miskraam.
Bloedverlies
Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn kunnen de eerste symptomen zijn van een naderende miskraam. Het is lastig in te schatten wanneer er daadwerkelijk sprake is van een miskraam omdat één op de vijf vrouwen bloedverlies hebben in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies en buikpijn is er uiteindelijk niets aan de hand en verloopt de zwangerschap verder normaal!
Verschijnselen
Verschijnselen die kunnen wijzen op een miskraam zijn:
- Helderrood vaginaal bloedverlies (soms met stolsels)
- Buikpijn (menstruatieachtige krampen)
- Verlies van weefsel
Indien er sprake is van deze verschijnselen of je bent ongerust, neem dan zonder aarzelen contact met ons op. We zullen met je bespreken wat in jouw persoonlijke situatie goed is om te doen. Vaak zullen we in de praktijk een echo maken om te zien of er inderdaad sprake is van een miskraam.
Oorzaak
De oorzaak van een miskraam is vaak een aanlegstoornis, een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Deze afwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap.