Zwangerschapsklachten

Veel voorkomende klachten

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Dit kan zorgen voor klachten waarvan je eerder het bestaan nog niet af wist. Daarbij heeft de ene vrouw meer last van zwangerschapsklachten dan de ander. Wij geven je een ABC-tje van de meest voorkomende klachten en advies hoe hiermee om te gaan. Nog steeds vragen of iets onduidelijk? Stel je vragen gerust tijdens ons spreekuur!

                                                                                                                                                                                                                    

Aambeien: Tijdens je zwangerschap kan je meer last krijgen van aambeien. De belangrijkste oorzaak hiervoor ligt bij het zwangerschapshormoon progesteron. Dit hormoon verslapt de wanden van bloedvaten. Ook kunnen de klachten ontstaan door (nog zo’n fijne zwangerschapskwaal) obstipatie.

De gouden tip(s): Pers niet teveel mee tijdens de stoelgang, spoel na met koud water, neem geen bad maar liever een douche, gebruik eventueel een speciale zalf (bv. Curanol).

 

Bandenpijn: Je baarmoeder zit via banden goed bevestigd aan je bekken en je bovenbenen. Twee banden lopen via je liezen naar je benen en twee gaan naar je rug. Hoe groter je baarmoeder groeit, hoe meer spanning er op de banden komt te staan. Vandaar dat trekkende, stekende gevoel in je liezen of onderbuik! Bandenpijn is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad voor je baby.

De gouden tip(s): probeer rustig te lopen, je weinig in te spannen of draag een ondersteunende buikband.

 

Bloedverlies: Heb je last van bloedverlies? Neem dan altijd even contact op met de verloskundige, zeker na 16 weken zwangerschap. Bloedverlies komt zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap vaak voor. Meestal is de oorzaak onschuldig, zoals de innesteling van het vruchtje in de baarmoeder of een klein wondje op de baarmoedermond.

 

Bekkenklachten: Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met pijn in het bekken en/of de rug. Grootste oorzaak hiervoor is je toenemende gewicht en veranderende houding tijdens je zwangerschap. Daarnaast zijn je bekkengewrichten beweeglijker gedurende deze maanden. Rugklachten die wat hoger in je rug zitten, ontstaan vaak als je je houding verandert door je groeiende buik. Bij lagere rugklachten spelen zwangerschapshormonen een rol. Deze hormonen zorgen voor een verweking van de verbindingen tussen de botten. Hierdoor is er meer speling en komt er meer druk op je banden en gewrichten te staan. Dit kan veel pijn doen, vaak in het schaambot of bij het stuitje.

De gouden tip(s): let op je houding, blijf bewegen en geef je onderrug voldoende steun. Probeer als je uit bed komt eerst op je zij te draaien en druk jezelf dan zijwaarts omhoog. Bij hevige klachten kan een fysiotherapeut uitkomst bieden.

 

Blaasontsteking: Als zwangere ben je gevoeliger voor blaasontstekingen. Klachten zijn een zeurderige pijn in de onderbuik, frequente harde buiken, branderig gevoel bij het plassen, moeilijk kunnen plassen, sterk ruikende of troebele urine.

De gouden tip(s): lever (ook bij twijfel) je urine in bij de huisarts voor controle en breng ons op de hoogte.

 

Brandend maagzuur: Ook deze zwangerschapskwaal wordt veroorzaakt door het fijne hormoon progesteron. Dit hormoon maakt de sluitspier van je maag slapper. Hierdoor kunnen maagsappen vanuit de maag makkelijker je slokdarm inlopen. Brandend maagzuur is erg vervelend en kan uiteindelijk het slijmvlies van je slokdarm irriteren. Het is daarom belangrijk om brandend maagzuur te behandelen. Dit kan met een drankje of speciale tabletjes, zoals Gaviscon of Rennies. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

De gouden tip(s): eet en drink zo weinig mogelijk koolzuurhoudende dranken, grote maaltijden, vette voedingsmiddelen, scherpe kruiden, koffie, sinaasappelsap, chocolade en kauwgom. Gebruik extra melkproducten zoals vanillevla. Zet als het kan het hoofdeinde van je bed iets omhoog, of gebruik hiervoor kussens.

 

Bloedneuzen en bloedend tandvlees: Door toegenomen doorbloeding van het weefsel, voornamelijk in je slijmvliezen, kun je relatief gemakkelijker (spontaan) een bloedneus krijgen. Ook kan je tandvlees ineens gaan bloeden tijdens het poetsen.

De gouden tip(s): poets je tanden en tandvlees met een zachte tandenborstel en gebruik dagelijks een tandenstoker of flos. Kortom: zorg voor een goede gebitsverzorging.

 

Candida infectie: Het is normaal dat je vaginale afscheiding wat toeneemt tijdens je zwangerschap. Heeft deze afscheiding echter een abnormale geur of kleur, heb je last van jeuk en pijn of een brandend gevoel, dan heb je misschien last van een infectie. Candida is een gistinfectie (schimmelinfectie) die wordt veroorzaakt door een overgroei van een onschuldig gist in je vagina.

De gouden tip: neem contact op met je huisarts. Deze zal je een speciale zalf, crème of vaginale tablet voorschrijven. Let op: krijg je een candida infectie rond de tijd van je bevalling, dan kan je deze infectie overdragen op je baby. Dit zal zich uiten als een gistinfectie in het mondje (spruw). Dit kan problemen geven tijdens de borstvoeding. Wees alert op witte aanslag in de mond van je kindje en neem contact op met de huisarts. Spruw is goed te behandelen met een voorgeschreven zalf.

 

Carpaal tunnel syndroom: Tijdens je zwangerschap houdt je vaak extra vocht vast, ook in je handen en polsen. De middenhandzenuw, die vanuit je onderarm door je pols naar je hand loopt, kan hierdoor in de verdrukking komen. Hierdoor kun je een doof en tintelend gevoel in de uiteinden van je vingers krijgen of pijnklachten vergelijkbaar met slapende handen. In de ochtend en gedurende de nacht zijn deze klachten vaak het heftigst. De gouden tip(s): beweeg je vingers en handen veel, geef je handen een badje in warm water, leg tijdens het slapen je handen iets hoger dan de rest van je lichaam en drink veel water. Dit werkt namelijk vochtafdrijvend.

 

Droge huid: lekker smeren met vette crème of bodylotion en niet te lang warm douchen.

 

Duizeligheid: Wit wegtrekken, duizeligheid, zwarte vlekken voor je ogen… Vervelende klachten als je zwanger bent, waar je ook erg van kunt schrikken. Tijdens je zwangerschap kunnen je bloedvaten wat slapper zijn dan normaal. Ook trekken ze iets langzamer samen. Hierdoor stroomt het bloed minder goed terug uit je benen naar je hart. Daarnaast kan de relatief zware baarmoeder de doorbloeding belemmeren. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je hoofd verminderd is en die vervelende duizeligheid veroorzaakt.

De gouden tip: vermijd slapen op je rug, drink veel water, sta langzaam op, zorg voor frisse lucht en heb een (zoute) opkikker op zak zoals bouillon of zoute crackers.

 

Emoties: Voor veel vrouwen is zwanger zijn een periode die grote veranderingen met zich meebrengt. Dit gaat gepaard met soms wisselende emoties voor jou (en je partner). Deze gevoelens kunnen zowel positief als negatief zijn. Krijgen de negatieve gevoelens de overhand bij jou? Maak dit dan bespreekbaar bij ons, een goede vriendin of je huisarts. Blijf in ieder geval niet alleen met je gevoelens lopen. Wij zijn er om je te helpen!

De gouden tip(s): zorg voor rust! Als je oververmoeid bent, zal je sneller piekeren. Beweging in de buitenlucht is ook een goede afleiding.

 

Flauwvallen: Als je flauwvalt wanneer je zwanger bent kunnen we ons voorstellen dat je hier goed van schrikt. Zeker met een dikke buik kan dit zelfs gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Tijdens je zwangerschap kunnen je bloedvaten wat slapper zijn dan normaal. Ook trekken ze iets langzamer samen. Hierdoor stroomt het bloed minder goed terug uit je benen naar je hart. Daarnaast kan de relatief zware baarmoeder de doorbloeding belemmeren. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je hoofd verminderd is en het flauwvallen veroorzaakt.

De gouden tip: vermijd slapen op je rug, drink veel water (zeker 2,5 liter op een dag), sta altijd langzaam op, zorg voor frisse lucht en heb een (zoute) opkikker op zak zoals bouillon of zoute crackers.

 

Harde buiken: Harde buiken ontstaan doordat de baarmoeder groeit. Je baarmoeder is een spier en kan, net als andere spieren, samentrekken en weer ontspannen. Door drukte, stress of bewegingen van je baby kan de baarmoeder geprikkeld worden en als reactie hierop samentrekken. Dit zorgt ervoor dat je buik aanvoelt als een harde bal. Harde buiken kunnen je hele zwangerschap voorkomen, maar voornamelijk in de laatste maanden. Je baarmoeder bereidt zich dan voor op de naderende bevalling. Een harde buik geeft in principe geen ontsluiting. Af en toe een harde buik kan dus geen kwaad, maar hou dit wel goed in de gaten.

De gouden tip(s): zoek rust en ontspanning, bijvoorbeeld onder een warme douche of in een bad. Een kruik of een paar warme handen kunnen ook voor verlichting zorgen. Zorg voor voldoende rust en neem contact met ons op als je je zorgen maakt. Heb je teveel harde buiken die met een duidelijke regelmaat terugkomen? Bel ons dan zeker even!

 

Hoofdpijn: Af en toe een beetje hoofdpijn tijdens je zwangerschap is niet erg. In de tweede helft van je zwangerschap kan veel hoofdpijn echter wijzen op een verhoogde bloeddruk.

De gouden tip(s): zorg ervoor dat je goed drinkt, vochttekort is meestal de veroorzaker van de hoofdpijn. Ook is voldoende rust belangrijk. Neem bij aanhoudende klachten contact met ons op.

 

Hartkloppingen en kortademigheid: Tijdens je zwangerschap moet je lichaam extra bloed rondpompen. Dit is noodzakelijk om je baby via de placenta van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Doordat je hart dus harder moet werken kun je last krijgen van hartkloppingen en/of kortademigheid. Raak hier niet van in paniek, het is niets om je zorgen over te maken. De gouden tip(s): ga even rustig zitten en concentreer je op je ademhaling. De hartkloppingen en de kortademigheid zullen dan snel afzakken.

 

Jeuk: Jeuk tijdens de zwangerschap komt vaak voor en is meestal onschuldig. Het kan samengaan met huiduitslag of pukkeltjes.

De gouden tip(s): probeer niet te krabben! Dit lost de jeuk maar even op en de wondjes die kunnen ontstaan geven ook weer last van jeuk. Mentholpoeder kan verlichting geven. Ook een koude douche kan ervoor zorgen dat de jeuk iets minder wordt. Slaap onder koele katoenen lakens; warmte verergert namelijk vaak de jeuk.

 

Koortslip: Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpesvirus. Het is zeer besmettelijk en als je er eenmaal mee besmet bent, blijft het regelmatig terugkomen. Oorzaken zoals schraal weer, fel zonlicht, een verminderde weerstand, stress of koorts kunnen er voor zorgen dat een koortslip de kop op steekt. Een koortslip is voor een pasgeboren baby gevaarlijk. Besmetting tijdens de zwangerschap komt vrijwel nooit voor, maar na de geboorte moet je goed opletten dat je je kindje niet besmet. Ook je partner of mensen in je naaste omgeving kunnen de besmetting via direct (meestal mond-) contact overbrengen.

De gouden tip(s): vermijd zoenen of knuffelen met je baby zolang je een koortslip hebt. Draag eventueel tijdens de verzorging een mondkapje.

 

Kuitkrampen: Spierkramp komt vaak voor tijdens een zwangerschap. Vooral kuitkrampen komen vaak

’s nachts voor. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk speelt je calciumstofwisseling of je lichaamshouding hierin een rol.

De gouden tip(s): heb je kuitkramp? Het kan helpen om je tenen stevig in de richting van je lichaam te strekken, waarbij je het been gestrekt houdt. Een massage of warme douche willen ook nog wel eens verlichting bieden.

 

Melkvloed: Als je zwanger bent, groeit het borstweefsel doordat er extra melkklieren en bloedvaten worden aangemaakt. Behalve dat je borsten hierdoor in grootte toenemen, kan het ook zijn dat je gedurende je zwangerschap al wat melk begint te lekken. Dit is een normaal, maar lastig verschijnsel.

De gouden tip(s): Draag een goede en stevige BH. Eventueel kun je zoogkompressen dragen om de melk op te vangen.

 

Misselijkheid: Meestal een van de eerste tekenen die wijzen op een zwangerschap: misselijkheid! Meestal zijn de klachten ’s morgens het heftigst, in combinatie met het opstaan. De misselijkheid wordt veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid na 3 tot 4 maanden vanzelf weer over. Sommige vrouwen blijven de gehele zwangerschap last houden van misselijkheid en braken. In geval van overmatig braken en uitdroging is een ziekenhuisopname nodig. Via een infuus wordt dan extra vocht toegediend.

De gouden tip(s): eet alvast iets voor je opstaat, gecombineerd met bijvoorbeeld wat slappe thee. Leg ’s avonds vast een cracker naast je bed, zodat je er ’s morgens niet uit hoeft. Drukte en stress kunnen de misselijkheid verergeren, pak dus je rust wanneer mogelijk. Houdt je niets meer binnen of begin je uit te drogen? Neem direct contact met ons op!

 

Maagzuur: De oorzaak van brandend maagzuur ligt in de kringspier van de maag die door het hormoon progesteron enigszins verslapt. Hierdoor wordt de slokdarm minder goed afgesloten dan normaal. Zolang er voedsel in je maag zit, is er kans op oprispingen.

De gouden tip(s): het maagzuur wordt vastgehouden door de maaginhoud. Daarom helpt het vaak om een beetje te eten. Vooral gele vla is bij veel dames een uitkomst.  Let op je voeding, eet kleine maaltijden! Sterk gekruid eten en vetten kunnen de klachten verergeren. Vermijdt koolzuurhoudende dranken en drink niet teveel koffie. Bij de drogist zijn er middeltjes verkrijgbaar tegen brandend maagzuur en oprispingen.

 

Obsitpatie (verstopping): Het fijne hormoon progesteron zorgt tijdens je zwangerschap voor een vertraagde stoelgang. Hierdoor kun je flink last krijgen van obstipatie – vervelend!

De gouden tip(s): probeer vezelrijk te eten, drink voldoende en zorg voor lichaamsbeweging. Versgeperste sinaasappelsap op de lege maag kan wonderen doen en Roosvice Laxo wil ook nog wel eens helpen.

 

Pigmentvlekken of zwangerschapsmasker: Donkere pigmentvlekken op je gezicht worden ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. De vlekken kunnen ook op de rest van je lichaam voorkomen. Tijdens je zwangerschap verandert de structuur van je huid onder invloed van hormonen. Misschien zijn je tepels inmiddels ook al wat donkerder geworden of heb je een zwangerschapslijn. De vlekken kunnen geen kwaad en trekken meestal na de zwangerschap voor een groot deel weg.

De gouden tip(s): probeer niet teveel in direct zonlicht te zitten als je huid gevoelig is voor pigmentvlekken. Smeer je in ieder geval in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Het vermoeden bestaat dat het ontstaan van pigmentvlekken tijdens de zwangerschap ontstaat door een gebrek aan foliumzuur. Het kan dus geen kwaad om ervoor te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt.

 

Pijnlijke borsten: Al heel vroeg in je zwangerschap gaan je borsten zich voorbereiden op de komst van de baby. De melkklieren zijn volop in ontwikkeling, waardoor je borsten pijnlijk aan kunnen voelen. Bij veel vrouwen groeien de borsten tijdens de zwangerschap minstens een cupmaat, waardoor er spanning op komt te staan. En dit voel je!

De gouden tip(s): draag een goed passende en stevige BH. Er zijn speciale meegroeibeha’s verkrijgbaar voor tijdens de zwangerschap. Er zitten geen beugels in, wat ze comfortabeler maakt om te dragen.

 

Rugpijn: Tijdens je zwangerschap treedt er onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op. Dit kan pijn in je rug en bekken veroorzaken.

De gouden tip(s): helaas zijn de klachten vaak niet te genezen, maar wel te voorkomen. Zorg daarom voor een goede houding en probeer niet te tillen. Als de klachten ondraaglijk worden, verwijzen wij vaak door naar een fysiotherapeut.

 

Spataderen: Spataderen ontstaan in je zwangerschap door de toename van het bloedvolume, de druk van de zwangere baarmoeder op de vaten van de onderste lichaamshelft en de verslapping van je bloedvaten onder invloed van hormonen. Je kunt het ontstaan niet tegengaan. Vaak verschijnen de spataderen op je benen, maar ze kunnen zich ook op je schaamlippen bevinden. Spataderen veroorzaken vaak een zwaar en moe gevoel in je benen.

De gouden tip(s): geven de spataderen veel klachten? Vraag ons naar advies of neem contact op met je huisarts. Steunkousen of spatadertherapie kunnen eventueel verlichting geven aan de spataderen tijdens de zwangerschap.

 

Tintelende vingers: Het extra vocht in je polsen kan soms op een armzenuw drukken. Deze zenuw loopt van de binnenkant van je pols naar je hand. Hierdoor kun je last krijgen van tintelende, prikkelende of pijnlijke vingers. Deze klachten kunnen je nogal eens uit je slaap houden, heel vervelend en vermoeiend!

De gouden tip(s): zorg dat je arm en je hand in een neutrale positie blijven. Een klein spalkje (bijvoorbeeld handbeschermers die gebruikt worden met skeeleren) kunnen hierbij helpen.

 

Vaak plassen: Vaak moeten plassen, kleine beetjes plassen en ’s nachts je bed uit moeten om te plassen. Yep, het hoort er allemaal bij als je zwanger bent. In het begin ontstaat het vele plassen door die fijne hormonen in je lichaam en aan het einde door de druk die je baarmoeder geeft op je blaas. Zo lang je geen pijn hebt in je onderbuik of het plassen niet branderig aanvoelt is er niets om je zorgen over te maken.

De gouden tip(s): is er toch het vermoeden dat je een blaasontsteking onder de leden hebt? Breng dan een beetje urine bij de huisarts ter controle.

 

Vermoeidheid: Moe, moe en nog eens moe… Zwanger zijn kost veel energie en voornamelijk aan het begin en einde van je zwangerschap kun je snel vermoeid zijn. Je hebt meer rust nodig dan normaal; het beste is dan ook om hier gewoon aan toe te geven.

De gouden tip(s): ga in de laatste weken van je zwangerschap (tijdens je verlof) als het kan ‘s middags ook een uurtje naar bed.

 

Vaginale afscheiding: tijdens je zwangerschap kun je last hebben van waterige, dunne afscheiding. Zeker in het laatste trimester neemt deze afscheiding toe. Heb je daarnaast last van jeuk of branderigheid? Dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie te pakken hebt. De kans hierop neemt tijdens je zwangerschap toe doordat de zuurgraad van je vagina lager wordt. Bij deze lagere zuurgraad kunnen bacteriën en schimmels een infectie veroorzaken. Neem in dit geval contact op met de huisarts; die kan eenvoudig een middeltje voorschrijven. Bij de geboorte kan een schimmelinfectie worden overgedragen op de baby. Hij zal dan last krijgen van spruw en/of luieruitslag.

 

Vocht vasthouden: veel zwangere vrouwen houden tijdens de zwangerschap vocht vast. Je kunt dikkere voeten krijgen, je ringen zitten niet meer lekker om je vinger en je gezicht wordt wat dikker. Het is altijd belangrijk om deze klachten bij je verloskundige te melden. Ze kunnen namelijk wijzen op een verhoogde bloeddruk.

De gouden tip(s): als je vocht vasthoudt is het (hoe paradoxaal) belangrijk om veel te drinken. Zijn je voeten of benen dikker? Leg ze omhoog wanneer je zit. Zorg ervoor dat je je ringen tijdig af doet als je last hebt van vocht in de handen.